Individual Home at Moreton Island

This archetypal house built on one of Queensland’s beautiful sub-tropical islands promotes the comfortable and relaxed style enjoyed by only its few lucky inhabitants, it also stands as one fine example of Sustainable Houses. Purpose designed and hand constructed it creates a form which is simplistic in approach however sophisticatedly encapsulates the essence of modern living to provide enjoyment of the wonderful lifestyle we often take for granted.

This single level house represents the essence of the traditional Queenslanders and is an integration of beauty, practicality, passive solar design and ventilation, resource efficiency and craftsmanship. It remains close to nature and in harmony with the surrounding environment whilst maximising the views of the surrounding landscape it nestles into. [Read more…]

Individual Home at The Gap

The heavily vegetated block was previously home to a bush-walking track, which was used as the line for the original cut keeping the cut as minimal as possible on the site. The home has been designed to completely complement its bush setting, reflecting its relaxed and peaceful feel. After journeying up the driveway, the first vision of the home is breathtaking. The feature stonewall sets the ambience for the home – tranquil and working in harmony with its surroundings

Green Architecture

Flooded with natural light and ventilation, there is a large focus on the passive elements of the beautiful site and its form. A pool was created to play a major part in the passive ventilation of the home. Water storage has been incorporated underneath the pool, with separate rainwater tanks under the house for. This means that the residents do not have to rely on water supplies from local council, saving money on rates and allowing the house to utilise resources provided by the natural environment. The home also features a domestic sprinkler system, drawn from the pool, to fight any fires that enter the bush zone.

Individual Home at Brookwater

The Brookwater Design Studio features in the prestige Brookwater development which is located in Brisbane’s leafy western suburbs. Read below about one of the Sustainable Buildings in Brisbane.

The spectacular site is the inspiration for this striking designer home, with the dramatic slope of the terrain providing the basis for the innovative architectural design. The site also offers passive solar and cooling elements and maximum use is made of these to enhance living conditions while making it economical and energy efficient home.

A key philosophy in developing this project was to always touch the earth lightly so as to disturb the least amount of soil in cut and fill. The Brookwater Design Studio reflects this by creating an important physical connection to the earth with a masonry blade wall running the length of the building, projecting out in a radius to fully capture the spectacular views and the magnificent nearby golf course.

Sustainable re-used the soil extracted from the foundations within the site to create the least possible disturbance to the surrounding environs.

The project was built with the belief that a home should be a monument of individualism, a place of refuge and also a solid family foundation. The Brookwater Design Studio reflects these beliefs by consisting of as few rooms as possible without becoming one large common room.

The Brookwater Design Studio’s colour schemes are inspired by the local native area and reflect the belief that colour inspiration derived from nature provides the most pleasing and timeless exteriors and interiors. This is one of the interesting factor of sustainable buildings.

The Brookwater Design Studio is Sustainable biggest award-winning development to date, see all awards here.

Individual Home Samsonvale Hilltop Retreat

This home is an excellent example of sustainable construction of house. The setting for this house is on a 40 acre rural property located in the Samford Valley which commands magnificent views of Brisbane, Lake Samsonvale, Moreton Bay, Moreton Island and beyond . The site has a level platform at the top of the hill accessed by a narrow road which meanders up through the heavily vegetated native forest that covers the steep banks leading to the house.

The client’s intent was to build a unique house, located over an existing earth bank, nestled between the existing trees so it remained grounded to the site at the front. It then opened up to the views to the east with the platform floor of the house floating metres above the ground at the rear.

Sustainable Construction Makes House Closer to the Nature:

A split-level timber platform form accommodates for the site contours as it stretches around the contour of the bank. The house is an integration of beauty, practicality, passive solar design and ventilation, resource efficiency and craftsmanship, remaining close to nature and in harmony with the surrounding environment. Full integration of the indoor and outdoor living spaces captures an understated lifestyle to suit the rural setting and maintains the feel of a traditional farmhouse.

An open plan layout, featuring extensive use of timber and glass, the house is designed to take full advantage of the spectacular views and the rural setting creating an inviting indoor/ outdoor ambience. Construction of home that is close to nature makes a perfect sustainable house design.

The house provides for flexible spaces with the ability to provide separate zones within the design to enable efficient heating in the colder months. This enables all the rooms to be able to drag the views into the house with the pool having the ability to capture the view through a finned entry wall.

Spaces where to be minimalist and creation of privacy from the entry ensures that the house is slowly revealed as you move through it. Minimal number of steps throughout the house ensures easy access to all the rooms.

Although the house was to remain simple in form, the design incorporated finishes and features that further enhance the living environment. Some of these features include plywood ceiling panels to the main living areas, a large working kitchen with stone tops. There is a large multi-levelled deck which becomes the hearth of the house and captures the aspect over the lake to the bay accentuated by the sunken area for more intimate entertaining. An external fireplace creates the perfect outdoor room to enjoy Queensland’s magnificent climate, whilst the fireplace in the living room warms the internal rooms in the colder months. Window seats to the living room enable a view to the west and the mountains providing tranquil retreat areas for all to enjoy and steal away to.

An existing shed which is separated by the front lawn and the main entry, has been converted to a self-contained bungalow for additional seclusion. Two of the bedrooms have their own ensuites and are accessed along a breezeway to enhance the experience of movement throughout the house. The main bathroom has a sunken bath which is bordered by the pool which hugs the external wall.

Phone: (07) 3201 1177