Recipe Housing at Brassall

img-9The Brassall Green Home sits on a suburban allotment providing views to the distant hills and beyond to the southeast. One major constraint of the site was the stormwater overland path running through the middle of the property down to the street. An additional controlling factor encountered in the design process was the need to maintain as many of the existing trees as possible.

The green home has been splayed in form to ensure the eucalyptus trees were retained adjacent to the house, while still providing the internal spaces to gain maximum exposure to the beautiful aspect.

The large slope across the site focus due of the design was to bridge the house over the watercourse and provide landscaped ponds beside the new driveway. During heavy rain storms a natural creek flows over the site from the rear, under the house and then down along side the driveway to the stormwater pipe work system.

Living areas were placed to capture the magnificent views achieved from siting the house to the rear of the property to gain the maximum elevation. Open plan living allows the house to breathe and the orientation of the rooms captures the summer breezes to naturally cool the house.

The two decks enable the extension of living to the outside from the living and family rooms on different levels, whilst providing separation or retreat areas for the residents.

Arrival to the green home(also known as eco house) is up the textured coloured concrete driveway which leads to the carport. From this point a landscaped walk way leads to a timber bridge over the dry creek bed gully leading to the front door of the house.

Internally the house features plywood raked ceilings in the main living area and the bamboo flooring provides natural textures and colours complementing the existing trees. This use of timber and natural woods allows the house to be integrated into the landscape.

The split levels of the house enable the lightweight platform form to relate to the site levels and provide additional interest to the flow of the internal spaces. The stairwell at the entry became a structural timber element rather than just a circulation route. The main bedroom is located over the main living area in a separate pod to the other bedrooms and family room which is linked by the bridge stairway over the natural gully.

Phone: (07) 3201 1177